Az őszi árpa tavaszi friss, zöld levelét tartják „a föld tápanyagokban leggazdagabb növényének”. Az árpafű magas koncentrációban és az emberi szervezet számára szükséges arányban tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket. Nagyon magas a fehérje-, ásványi anyag és rosttartalma. Gyorsabban felszívódik, mint a búzafűlé, tökéletesen hasznosul, így perceken belül ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal. Jó eredménnyel használható például fogyókúrák során.
Az árpafű közel három tucat vitamint és ásványi anyagot tartalmaz koncentrált formában; különösen gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B1, B2, B5 (pantoténsav), B9 (folsav) és B12 vitaminban és béta-karotinban, tartalmaz B3, B6, E- és H-vitamint.
Az árpafű gazdag kalciumban, vasban, káliumban. Tartalmazza a következő ásványi anyagokat: nátrium, magnézium, réz, cink, mangán, szelén, foszfor.
18 aminosav található benne (több mint a búzafűben), és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Az árpafűlé kiváló enzimforrás: több mint 80 enzimet azonosítottak benne, de valószínűleg több százat is tartalmazhat.
Az árpafű klorofilltartalma igen magas, így gyulladáscsökkentő hatású.
Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, megnövekszik a sejtek energiája.
A füvekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmaz.
Az árpafű magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélműködést.
Szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így hosszan tartó energiát biztosít.
Az árpafű nagy mennyiségű esszenciális zsírsavat – pl. linolsavat − tartalmaz.
Az árpafű gazdag triptofánban, melyből az agy a szerotonin nevű „boldogsághormont” állítja elő.
Az árpafű kedvező hatásai
Alkalmas a napi vitamin, ásványi anyag pótlására. Tökéletes táplálkozás kiegészítő mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.
Az árpafű lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat.
Az árpafű magas klorofilltartalma megköti a környezeti mérgeket, és segít azokat kiüríteni a szervezetből. Erős méregtelenítő. A klorofillnak gyulladáscsökkentő szerepe is van.
Antioxidáns hatása megvédi a szervezetet az alapvető károsodásoktól, erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszert.
250g zöldárpa italporból kb. 10 liter árpaital készíthető.
Felhasználási javaslat
1-2 teáskanál naponta zöldséglében, juice-ban vagy vízben felrázva. Javasoljuk a por egyenletes felrázását shakerrel.
Gyerekeknek ½ - 1 teáskanál naponta.
Lehetőség szerint a még teljesebb hatás érdekében éhgyomorra igyuk, majd hagyjunk fél óra „előnyt” amíg semmi mást nem fogyasztunk, hogy a benne levő értékes hatóanyagok sértetlenül felszívódhassanak a vérkeringésbe, és eljuthassanak testünk minden építőkövéhez, a sejtekhez.
Az árpafűlé fogyasztásának nincs időben megfogalmazható korlátja, nincsenek ellenjavallatai, mint ahogyan a legegészségesebb élelmiszerek fogyasztásának sincsenek korlátai.